Turnul Eiffel- Simbolul orașului Paris și al Franței

    Turnul Eiffel din Paris a fost conceput în anul 1889, cu ocazia Centenarului Revoluției Franceze și a Expoziției Universale. Lucrările de construcție au debutat la 26 ianuarie 1887, edificiul fiind finalizat în timp record: 2 ani, 2 luni și 5 zile. Turnul Eiffel este compus din 18.039 piese metalice, iar la construcția sa au muncit 50 de ingineri și arhitecți. În compoziția sa au intrat 7.300 tone de metal și nu mai puțin de 60 de tone de vopsea. Toate componentele turnului au fost pregătite la Fabrica Levallois-Perret, sediul companiei Eiffel din apropiere de Paris.

    Proiectul construirii unui turn de 300 de metri a fost prezentat cu ocazia pregătirilor pentru Expoziția Universală din Paris  din 1889. Cu acest prilej s-a lansat o competiție care prevedea ridicarea pe Champ-de-Mars a unui turn de fier, cu bază pătrată, cu latura de 125 de metri. Turnul trebuia să măsoare 300 metri înălțime. Au fost prezentate 107 proiecte, însă câștigător a fost proiectul celor doi ingineri din cadrul companiei Eiffel, Émile Nouguier și Maurice Koechlin. Cei doi ingineri i-au cerut arhitectului Stephen Sauvestre să proiecteze turnul. Proiectul conceput de Sauvestre era mult mai bogat în ornamentații, însă a fost simplificat, în cele din urmă construindu-se edificiul cunoscut de noi toți. 

 poza

      Chiar înainte de finalizarea sa, turnul s-a aflat în centrul dezbaterilor. Nume mari din literatură și arte au criticat construcția grandioasă, însă Turnul Eiffel a reușit să se impună și a câștigat succesul  meritat. La 14 februarie 1887, în cotidianul Le Temps, a fost lansat un protest al artiștilor. Protestul era adresat lui Adolphe Alphand, principala persoană însărcinată cu pregătirea Expoziției din 1889. Protestul a fost semnat de nume mari ale culturii franceze, precum Alexandru Dumas fiul, Leconte de Lisle, Charles Garnier, Ernest Meissonier și alții.  Pamfletarii vremii numesc Turnul Eiffel: "lampă cu adevărat tragică", "schelet cu clopotniță", "catarg de fier, neterminat, confuz și deformat", "piramidă înaltă, subțire, din scări de fier, un schelet inestetic și uriaș", "țeavă de fabrică de construcții, o carcasă care așteaptă să fie umplută cu pietre tăiate sau cărămizi". 

     Controversele au încetat în momentul în care Turnul Eiffel a fost finalizat. El s-a bucurat de un imens succes popular, în timpul Expoziției din 1889, fiind vizitat de circa 2 milioane de persoane. 

 poza

Cheile Verdonului - Marele Canion al Franței

   Dacă v-ați dorit mereu să vizitați Marele Canion din Arizona, dar distanța face ca această dorință să rămână doar un vis, poate că ar fi timpul să vizitați măcar Cheile Verdonului, supranumite Marele Canion al Franței. Cheile Verdonului sunt situate în partea de sud-est a Franței. Cheile măsoară 700 metri înălțime și au fost formate de Râul Verdon.

Citeste mai mult.

Stâncile din Étretat, un adevărat spectacol al naturii

 Stâncile din Étretat din Normandia sunt situate de-a lungul Coastei de Alabastru a Franței. La baza stâncilor se întinde o plajă acoperită cu pietriș, care este populară în rândul marinarilor și a surferilor. Turiștii vor putea explora această atracție de pe coasta de nord a Franței fie pe jos, fie prin intermediul unei bărci.  Cei mai mulți turiști nu vin pe Coasta de Alabastru pentru a se bucura de plajă, ci pentru a admira stâncile de cretă, care se întind pe o lungime de 140 kilometri între estuarele Seinei și Somme.

Citeste mai mult.

Cele mai frumoase Târguri de Crăciun din Franța

Piața de Crăciun din Strasbourg este absolut fermecătoare, astfel că nu e de mirare că atrage anual peste 2 milioane de vizitatori. Piața de Crăciun de Strasbourg este cea mai frumoasă Piață de Crăciun din regiunea Alsacia și una dintre cele frumoase astfel de piețe de pe cuprinsul Franței. Deși este vizitată de atât de mulți turiști, Piața de Crăciun din Strasbourg își păstrează și astăzi autenticitatea.  Această Piață de Crăciun are în spate o istorie de mai bine de 400 de ani. În anul 2020, din cauza situații pandemice, Piața de Crăciun din Strasbourg nu a avut loc, însă promite ca în anul 2021 să revină și să fie mai strălucitoare decât în anii precedenți.

Citeste mai mult.

Charter schi Franța

 Stațiunile montane din Franța sunt un adevărat paradis pentru iubitorii de schi și sporturi de iarnă, deoarece își încântă vizitatorii cu pârtii de vis, pentru toate categoriile de schiori, culmi înzăpezite în cea mai mare perioadă din an, instalații de transport pe cablu moderne, o infrastructură foarte dezvoltată și unități de cazare, care oferă facilități și servicii la standarde înalte. Stațiunile de schi din Franța nu vă vor încânta doar prin pârtiile variate, ci și prin peisaje fermecătoare.

Citeste mai mult.