Planificați un sejur în Paris și nu știți ce atracții turistice să treceți pe lista dumneavoastră. Sfatul nostru este să nu vă aglomerați în încercarea de a vizita cât mai multe locuri, mai ales dacă alegeți să petreceți în Paris doar câteva zile. Bineînțeles că Turnul Eiffel, Catedrala Notre Dame, Muzeul Luvru și Bazilica Sacre Coeur nu pot fi ratate, acestea fiind adevărate simboluri ale orașului.
Turnul Eiffel este cel mai important edificiu de pe cuprinsul orașului Paris și chiar al Franței, poate fi văzut din aproape orice punct al orașului, iar din zona sa superioară veți putea admira priveliști cu totul impresionante asupra Parisului. Acesta este cel mai vizitat obiectiv turistic de pe cuprinsul Parisului, fiind luat cu asalt zilnic de mii de oameni. Deși acum este atât de celebru, la început parizienii au privit cu reticență edificiul, considerându-l inestetic. Turnul Eiffel a fost proiectat cu ocazia Expoziției Universale de la Paris din 1889, iar atunci nimeni nu se gândea că turnul va rămâne permanent în Paris. De altfel, în anul 1909, Turnul Eiffel trebuia demolat, însă i s-a descoperit o nouă utilitate, fiind folosit pe post de antenă radio uriașă. De-a lungul istoriei sale, Turnul Eiffel a surescitat și interesul unor liderii politici de cea mai mare importanță, printre aceștia situându-se și Adolf Hitler, care a vizitat turnul în timpul Celui De-al Doilea Război Mondial. Inventivi, francezii au tăiat cablurile turnului, pentru ca astfel Hitler să trebuiască să urce scările pentru a se putea bucura de priveliștile ce pot fi admirate din vârful turnului, iar scările nu sunt deloc puține, mai precis, 1665.
Muzeul Luvru este vizitat de peste 10 milioane de vizitatori anual, fiind cel mai vizitat muzeu din lume. O parte din popularitatea de care se bucură Muzeul Luvru se datorează celor trei capodopere pe care le găzduiește: Mona Lisa, celebra pictură realizată de Leonardo da Vinci, și două sculpturi antice grecești, Venus din Milo și Nike cu Aripi, după care s-a inspirat cea mai renumită marcă de pantofi sport din lume. Dar Muzeul Luvru găzduiește și multe alte atracții, precum o colecție de mumii egiptene, nenumărate picturi europene medievale și moderne, iar camerele bogat tapisate, cu mobilier rafinat și ornamente dintre cele mai deosebite vă vor purta imediat în trecut. Piramidele din sticlă și oțel din exterior sunt în total contrast cu arhitectura renascentistă a fostului palat regal, iar turiștii iubesc să se fotografieze cu ele.
Palatul Versailles este la rândul său unul dintre obiectivele turistice pe care nu le puteți rata. Palatul numără 700 camere și este unul dintre cele mai mari și mai impunătoare palate din lume. Palatul Versailles a fost reședința lui Ludovic al XIV-lea și a reginei Maria Antoaneta, iar în spectaculoasa Galerie a Oglinzilor, la 28 iunie 1919, s-a semnat Tratatul de la Versailles, care asigura pacea între Puterile Aliate și Asociate și Germania. O vizită a Palatului Versailles vă va ajuta să vă faceți o idee despre opulența și luxul vieții de curte. Palatul Versailles este înconjurat de grădini magnifice, înfrumusețate de statui, fântâni arteziene, nenumărate straturi de flori și alei. În cazul în care sunteți pasionați de istorie sau pur și simplu doriți să aflați mai multe informații despre această capodoperă arhitecturală, vă sfătuim să apelați la un tur ghidat.
Catedrala Notre Dame este o adevărată capodoperă a arhitecturii gotice, iar acest lucru îi atrage în jur de 13 milioane de turiști anual. În urma incendiului din anul 2019, interiorul catedralei nu poate fi vizitat, astfel că turiștii nu vor avea ocazia de a admira picturile, vitraliile și sculpturile sale și nici nu vor putea urca pe acoperișul său, de unde vor putea admira gorgolele și priveliștea panoramică asupra Parisului. Cu toate acestea, de pe malul stâng al Senei, veți putea admira extrem de bine turnurile sale înalte, contraforturile și celelalte elemente arhitecturale ale sale. Lucrările de construcție ale catedralei au debutat în anul 1163, în timpul Papei Alexandru al III-lea. Catedrala a fost construită pe locul unei foste catedrale romane, care devenise neîncăpătoare pentru populația tot mai numeroasă a Parisului. Astfel, s-a dispus construirea unei noi catedrale, care măsoară 135 metri lungime și 40 metri înălțime. Catedrala Notre Dame din Paris găzduiește și marea orgă, care începând cu secolul al XX-lea este cea mai celebră orgă din lume.
Pasionaților de artă le recomandăm să viziteze și Muzeul d´Orsay. Acesta funcționează în clădirea unei foste gări și se mândrește cu o colecție de artă impresionantă. Turiștii sunt cu precădere atrași de galeriile care cuprind capodoperele semnate de Monet, Renoir, Cezanne, Gauguin și Van Gogh. În plus, de pe terasa sa veți putea admira priveliști panoramice asupra Parisului.
Pentru ca sejurul în Paris să fie complet, trebuie neapărat să vizitați și Cartierul Latin. Cartierul datează din secolul I, din vremea romanilor, și este dispus pe malul stâng al Senei. De-a lungul secolelor, Cartierul Latin a atras cărturari, artiști, aici având loc și diverse proteste politice. Cartierul Latin are un farmec deosebit de boem, iar pentru a-l descoperi cât mai bine, luați la pas străduțele sale, înțesate de librării vechi, tot felul de buticuri și bistrouri mici. Turiștii vor putea, de asemenea, să viziteze lăcașuri de cult cu sute de ani vechime, printre care se numără și Biserica Sfântul Julien le Pauvre, care datează din Evul Mediu.
Orașul Paris este străbătut de râul Sena, iar Île de la Cité este centrul istoric al orașului, aici turiștii putând vizita unele dintre cele mai importante capodopere medievale ale orașului. Puteți descoperi râul Sena în mai multe moduri, vă puteți bucura de plimbări de-a lungul malurilor sale, puteți admira podurile sale superbe, explorați librăriile de pe cele două maluri ale sale sau optați pentru o plimbare cu barca. De asemenea, veți putea explora și Parcul Rives de Seine.
În timpul sejurului în Paris, turiștii vor putea vizita și Montmartre și Biserica Sacré Coeur. Până în 1860, Montmartre era separat de Paris, însă după aceasta a fost integrat acestuia, însă arhitectura sa îl deosebește de restul Parisului. Puteți să alegeți una din cafenelele de pe cuprinsul său sau puteți alege să vizitați Biserica Sacré Coeur, un lăcaș de cult construit în stil roman-bizantin, iar datorită culorii sale albe, este vizibil din mai toate punctele Parisului. Biserica a fost construită în anul 1919, iar în prezent este unul dintre cele mai iconice monumente din oraș. Tavanul este decorat cu cel mai mare mozaic din Franța, care măsoară 480 metri pătrați.
Nu puteți petrece un sejur în Paris fără a vizita celebrul Arc de Triumf. Arcul de triumf din capitala Franței a fost construit în anul 1806, la dorința lui Napoleon I, care își dorea să comemoreze victoriile armatei franceze în Europa. Arcul de Triumf poate fi admirat și de la distanță, însă este cu adevărăt monumental atunci când este privit de aproape.